Alkusanat

Tänä päivänä elämämme on stressaavampaa kuin koskaan ennen. Yritämme toteuttaa yhä useampaa roolia olemalla samanaikaisesti timmi sporttimimmi tai -kundi, superäiti tai –isä, kuukauden työntekijä, vanhemmistaan huolehtiva tytär tai poika ja aina tavoitettavissa oleva, luotettava ystävä. Mainoksissa vilisee kuvia täydellisellä vartalolla varustetuista fitness-malleista ja postiluukusta kilahtanut aikakauslehti muistuttaa laihtumaan 5 kiloa viikossa. Erilaisia ruokavalioita löytyy joka sormelle; on paleota, gluteenitonta, maidotonta, sekä että, lihatonta, rasvatonta ja ties mitä muuta. Valitsepa siitä sitten omasi. Elämme alituisen kiireen ja paineen keskellä, mikä saa meidät joskus unohtamaan sen kaikkein tärkeimmän. Unohdamme kuunnella omaa kehoamme ja kysyä, miltä minusta tuntuu juuri tänään. Nukuinko kenties huonosti, kun työ- ja kotiasiat pitivät silmiä auki? Entä tarvitseeko minun todella vielä ylitöidenkin jälkeen lähteä painamaan HIIT-treeniä lenkkipolulle, vai olisiko rauhallinen kävelylenkki kenties parempi vaihtoehto, kun keho käy jo valmiiksi ylikierroksilla?

Kiireisen elämän sykkeessä on joskus vaikea hidastaa ja pysähtyä kuuntelemaan oman kehon viestejä. Nykyajan yhteiskuntamme painostaa meitä suorittamaan ja suoriutumaan. Tämä on osittain johtanut siihen, että yhä useampi alle 30-vuotias ajautuu burnoutiin ja jopa työkyvyttömyyseläkkeelle hyvin nuorella iällä. Eläkeikää nostetaan jatkuvasti, mutta jos nykyinen elämäntahtimme pysyy muuttumattomana, yhä useampi siirtyy varhais- tai työkyvyttömyyseläkkeelle jo ennen varsinaista eläkeikää. Olen työni puolesta perehtynyt työuupumuksen eli burnoutin käsitteeseen ja Terveys-2000 –tutkimuksen mukaan suomalaisista noin 25 % kärsii vuosittain lieväasteisesta työuupumuksesta ja vastaavasti 2,5 % vakavasta työuupumuksesta. Myös sairauspoissaolot ovat määrällisesti kasvaneet ja yhä useampi työntekijä kuvailee työmääränsä ylittävän oman jaksamisen rajat.

Uupumista tapahtuu toki myös töiden ulkopuolella, eikä ainoastaan töissä tai töistä johtuen. Kotiäiti tai opiskelija voi tuntea aivan yhtä suurta väsymystä ja voimattomuuden tunnetta kuin työssäkäyväkin, mikäli stressitaso ja henkinen kuormitus nousevat oman sietokyvyn yläpuolelle. Väsymys, uupuminen ja stressi ovat kaikki hyvin yksilöllisiä käsitteitä, eikä toisen jaksamisesta voida vetää johtopäätöksiä siitä, miltä itsestä pitäisi tuntua. Jokainen meistä käsittelee stressaavaa tilannetta omalla tavallaan ja meillä jokaisella on omat jaksamisen rajamme. On siis aivan turha lakaista omaa olotilaa maton alle vain siksi, koska ”kyllä se naapurin Annekin jaksaa ja hänellä on sentään vielä rankempaa kuin minulla”. Kukaan muu kuin henkilö itse ei voi määrittää omaa jaksamistaan ja siksi oman kehon kuuntelu on nykypäivänä tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.

Itse uskon ajatustemme olevan yhteydessä omiin tunteisiimme ja tekoihimme, ja sitä kautta vaikuttavan myös meitä kohtaaviin tapahtumiin. Olen niin itsessäni kuin myös omissa asiakkaissani huomannut ajatusten vaikuttavan lähes kaikkeen mitä teemme. Ajatukset muokkaavat koko olemistamme ja vaikuttavat niin syömisiimme, treeniin, kuin myös yleiseen hyvinvointiimme. Ihminen, joka on taipuvainen kielteiseen ajattelutapaan, sortuu helpommin karkkipussille ja lipsuu ruokavaliostaan, jättää treenejä väliin ja saattaa ajatella itsestään muutenkin negatiivisesti: ”En minä kuitenkaan osaa, olen tyhmä, olen liian lihava, en uskalla, olen epäonnistunut, miksi minulle käy aina näin…” Kielteinen ajattelu altistaa kielteisille tapahtumille, sillä oma negatiivinen energiamme kykenee vetämään puoleensa vain lisää negatiivisuutta.

Masennuslääkkeiden kulutus on kasvanut Suomessa rajusti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Kelan ja Fimean (2016) tekemän tilaston mukaan vuonna 2015 erilaisia psyyke- ja unilääkkeitä myytiin yli 132 miljoonalla eurolla. Myös erilaisia ruoansulatusta helpottavia lääkkeitä, kuten happosalpaajia ja ruuansulatuskanavan toiminnallisten häiriöiden lääkkeitä myytiin 45 miljoonalla eurolla. Tämä kaikki kielii siitä, että suomalaiset eivät voi hyvin. Stressaava elämäntilanteemme ja valmisruokien täyttämä ruokavaliomme ajavat meitä kohti yhä kehnompaa hyvinvointia ja terveydentilaa. Kukaan muu ei tule ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistamme ja siksi meidän pitää olla itse valmiita tekemään muutoksia oman olotilamme parantamiseksi. Kun keskitämme huomiomme omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme, avaamme oven kohti terveellisempiä elintapoja ja sitä kautta kohti parempaa oloa.

Tämä blogi tulee rakentumaan hyvinvoivan arjen ympärille. Blogin tarkoituksena on innostaa ja inspiroida tekemään päivittäin parempia valintoja oman hyvinvoinnin puolesta. Täältä et löydä ”piukat pakarat kuukaudessa”-tyyppisiä treeniohjeita, vaan tavoitteena on keskittyä lisäämään jokaisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. En lupaa julkaista uutta postausta joka päivä tai viikko, enkä lupaa muuttaa teksteilläni kenenkään elämää paremmaksi. Kuitenkin toivon lukijoideni saavan blogistani uusia näkökulmia ja ideoita, ja ilahdun aina, mikäli tekstini saavat jonkun ajattelemaan omaa hyvinvointiaan uudella, entistä kokonaisvaltaisemmalla tavalla.

Tervetuloa seuraamaan!

Namaste.

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku
  • Grey Facebook Icon

© Copyright PureBeing 2020.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now