Hyvän unen salaisuus

Unen merkitys hyvinvoinnille on kiistaton. Hyvä uni on hyvinvoinnin tukipilari ja palautumisen avain. Unen tehtävänä on ns. resetoida keho ja valmistella se uuteen päivään. Myös mieli ja aivot tarvitsevat palautumista ja riittävän määrän hyvää, palauttavaa unta. Mikäli unen laatu tai määrä jää liian lyhyeksi, ei palautumista tapahdu. Tämä johtaa vastaavasti siihen, että joudumme elämään jatkuvan ylikuormituksen tilassa, mikä mm. heikentää vastustuskykyämme, alentaa stressinsietokykyä sekä aiheuttaa ärtymystä ja mielialan vaihteluita. Lisäksi keskittymiskykymme ja muistimme heikkenevät, mikä hankaloittaa selviytymistä päivän askareista.

Pitkään jatkunut unettomuus lisää keskivartalolihavuutta ja altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Myös tapaturmariski kasvaa, kun tarkkaavuutemme heikkenee. Auton ratissa tai töissä voi olla hyvinkin vaikeaa keskittyä, mikäli kehomme ja mielemme eivät ole päässet yön aikana palautumaan. Unettomuuden seurauksena pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat usein ylitsepääsemättömiltä ja pidempään jatkunut unen puute voi pahimmillaan altistaa jopa masennukselle ja päihteiden käytölle.

Ihmisellä on kyky selvitä vähällä unella lyhyitä ajanjaksoja, mutta ketään ei ole ohjelmoitu jaksamaan 5-6 tunnin levolla. Aikuisen ihmisen unen tarve on yksilöllinen, mutta keskimäärin tarvitsemme unta n. 7-9 tuntia yössä (tämä sillä oletuksella, että saadun unen laatu on riittävä). Mikäli tämä määrä unta ei riitä palauttamaan kehoasi ja heräät edelleen väsyneenä, on syytä kääntää huomio omiin unitottumuksiin.

Seuraavaksi esittelen 13 vinkkiä, joilla voit parantaa untasi, edistää palautumistasi ja kohentaa hyvinvointiasi.

1. Jätä elektroniikka eteiseen. Tai vastaavasti, älä tuo sitä makuuhuoneeseen. Television katselulle, Facebookille ja Instagramille on kaikille oma aikansa, mutta se ei ole juuri ennen nukkumaan menoa. Pyri vähentämään kaikkien elektronisten laitteiden käyttöä vähintään tunti ennen nukkumaan menoa, äläkä tuo niitä makuuhuoneeseen.

2. Mene sänkyyn ajoissa. Ajoissa = puoli tuntia ennen arvioitua nukahtamisaikaa. Oma unen tarpeeni on n. kahdeksan tuntia ja jotta herään pirteänä seuraavana aamuna (usein 6:30), tulee minun olla sängyssä viimeistään kymmeneltä.

3. Nuku pimeässä. Satsaa hyviin pimennysverhoihin tai sälekaihtimiin (tai nuku silmälaput päässä, niin hassulta kuin se kuulostaakin). Elimistömme tarvitsee täydellistä pimeyttä kehon vuorokausirytmin säilyttämiseen. Jo pienikin valon häivähdys saattaa haitata käpyrauhasen toimintaa, joka vastaa oman unihormonimme, melatonin, erityksestä.

4. Rentoudu. On erittäin tärkeää, että menemme sänkyyn mahdollisimman rentoutuneina. Mikäli työ- ja kotiasiat vilisevät kilpaa päässä, on turha odottaa unen palauttavaa vaikutusta. Pyri tyhjentämään ajatuksesi tai vähintään hiljentämään niiden huutoa ennen nukkumaan menoa. Tähän auttavat mm. erilaiset rentoutus- ja mindfulnessharjoitukset, rentoutumisäänitteet sekä jooga.

5. Viilennä makuuhuone. Ideaalisin lämpötila nukahtamiselle on n. 16-18 astetta. Makuuhuone saa siis olla muita asunnon huoneita viileämpi, mutta sinulla tulee silti olla lämmin peittojen alla. Jalkoihin voit halutessasi vetää vaikka villasukat, jos tuntuu, että varpaasi palelevat viileässä huoneessa. Raikas, tuuletettu huoneilma auttaa kehoasi rentoutumaan ja nukahtamaan.

6. Syö kevyesti. Vältä raskasta iltasyömistä ja erityisesti sokeria. Syö mieluummin täyttävä päivällinen aikaisemmin illalla ja nappaa suuhusi jotain kevyempää 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hiilihydraattipitoinen iltapala toimii joillakin lempeiden yöunien takeena, mutta älä unohda proteiinia. Mikäli vatsasi kurnii ennen nukkumaanmenoa, kertoo se usein siitä, että et ole syönyt kulutukseesi nähden riittävästi päivän aikana.

7. Urheile. Unen aikaisen palautumisen on todettu olevan huomattavasti parempaa henkilöillä, jotka ovat liikunnallisesti aktiivisia. Hyvä kuntotaso luo perustan jaksamiselle ja tehostaa palautumista niin unen aikana kuin myös valveilla ollessa. Vaikka kiire olisi kova, riittävä lepo, omalle keholle sopiva liikunta ja ravinto auttavat jaksamaan ja palautumaan. Pyri kuitenkin välttämään rasittavaa liikuntaa lähellä nukkumaanmenoaikaa.

8. Älä tankkaa vettä. Moni kuvittelee tarvitsevansa nestettä litrakaupalla. Todellisuudessa veden tarpeemme normaalioloissa on n. 1,5 -2 litraa päivässä. Toki mm. kuumuus, rankka urheilu, runsas kahvinjuonti ja henkilön koko vaikuttavat omaan nestetarpeeseemme, mutta vettä ei kuitenkaan tulisi tankata liikaa päivän aikana. Vältä runsasta vedenjuontia erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Näin vähennät todennäköisyyttä, että heräät vessaan keskellä yötä. Mikäli heräät janoon, et ole saanut nestettä tarpeeksi päivällä.

9. Ehkäise meluhaitat. Pyri hiljentämään makuuhuone mahdollisimman hiljaiseksi. Mikäli kuulut samaan herkkäunisten kastiin, kuin minäkin, nuku korvatulpat korvissa. Korvatulppia myydään nykyisin paljon erilaisia ja kokeilemalla löydät varmasti juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Itselleni korvatulpat ovat tuoneet suuren avun lapsesta saakka kärsimääni herkkäunisuuteen ja nykyisin nukun yöni sikeästi ja levollisesti.

10. Älä ota lemmikkejä makuuhuoneeseen. Vaikka karvaiset lapsemme ovat osa perhettämme ja rakastamme niitä suuresti, ei niiden paikka ole sängyssä. Ensiksikin, moni saattaa olla tietämättään allerginen omistamalleen lemmikille ja toiseksi, eläin nukkuu harvoin paikallaan koko yön. Kun joku ravaa edestakaisin päällämme pitkin yötä, vaikuttaa se unemme laatuun sitä heikentäen.

11. Osta kunnon patja. Mikäli nukut edelleen ensimmäisen opiskelija-asuntosi kuhmuisella patjalla, on aika päivittää se uuteen. Huono patja/sänky altistaa selkäkivuille ja heikentää untamme.

12. Hanki hyvä herätyskello. Hanki herätyskello, joka herättää sinut lempeästi. Kukaan ei halua herätä huutavaan varoitusääneen! Markkinoilla on nykyään paljon erilaisia herätyskelloja, jotka herättävät sinut esimerkiksi valolla ja luonnon äänillä.

13. Säilytä unirytmi myös viikonloppuisin. Jos maanantait tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, saattaa yksi syy olla viikonlopun vinksahtanut unirytmi. Kun säilytät unirytmisi suhteellisen samana myös viikonloppuna, on herääminen uuteen viikkoon huomattavasti mukavampaa.

Kokeile näitä vinkkejä, mikäli kärsit univaikeuksista tai aamusi tuntuvat tahmeilta. Saatat yllättyä tuloksista!

Namaste.

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku
  • Grey Facebook Icon

© Copyright PureBeing 2020.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now