Parhaat välipalavinkit

Monelle välipala tarkoittaa edelleen samaa, kuin iso kuppi kahvia. Joskus kahvin seuraksi saattaa myös eksyä pulla, pala suklaakakkua tai muutama dominokeksi. En tarkoita, etteikö joskus olisi erittäinkin ok nauttia kunnon voisilmäpullasta, mutta jos välipala koostuu järjestäen pelkästä kahvista, sokerista ja rasvasta, ollaan jossain kohtaa menty metsään ja pahasti. En nyt ala avautumaan sokerin haitoista, sillä siitä riittää tarinoitavaa omankin postauksen verran, mutta jos tunnistat kuuluvasi tähän ”kahvipulla-kerhoon”, kehotan lukemaan postauksen loppuun.

Seuraavaksi esittelen muutamia toimivia välipalavaihtoehtoja, joita voit kokeilla ja soveltaa omassa arjessasi. Muista kuitenkin kuunnella omaa kehoasi ja tunnustella, mikä vaihtoehto sopii sinulle parhaiten.

 • Hedelmä + pieni kourallinen pähkinöitä tai kananmuna

Kaikessa yksinkertaisuudessaan hedelmät ovat oivallisia hiilihydraatin ja hyvän energian lähteitä. Kun mukaan heitetään vielä pieni kourallinen pähkinöitä, on välipala-kombo lähes lyömätön. Pähkinät ovat täynnä hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja hivenaineita. Toki ne sisältävät myös paljon energiaa, mutta kun määrän kanssa ei liioitella sopivat pähkinät lähes jokaiseen ruokavalioon.

Pähkinälajeissa on paljon eroja ja yleensä neuvon omia asiakkaitani valitsemaan joko cashewpähkinöitä ja/tai manteleita niiden hyvän rasva- proteiinisuhteen vuoksi. Kaikissa pähkinöissä on kuitenkin omat hyvät puolensa, joten silloin tällöin on hyvä kokeilla myös muita lajeja. Jätä kuitenkin kaikki suolatut, maustetut ja öljyssä paahdetut versiot kaupan hyllylle.

Jos olet pähkinöille allerginen, testaa niiden tilalla perinteistä, keitettyä kananmunaa. Kananmuna on todella ravintorikasta ruokaa ja saat siitä helposti tarvitsemiasi rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia.

 • Jogurttia + marjoja/hedelmiä

Jogurtteja on nykyisin tarjolla kymmeniä erilaisia. Itse suosin täysrasvaista turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, tai vastaavasti makeuttamatonta soija-/manteli-/ tai kookosjogurttia. Proteiinia näissä on kaikissa suurin piirtein saman verran, mutta sekä turkkilainen että kreikkalainen jogurtti sisältävät huomattavasti kasvisvaihtoehtoja enemmän rasvaa. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, mikäli määrän muistaa pitää kohtuudessa. Rasvaa on siis turha pelätä ja kaikki rasvattomat jogurtti-wannabeet voi surutta jättää ostamatta. Kun jogurtin sekaan vielä lisätään hieman hedelmiä ja/tai marjoja, on välipala valmis.

 • Smoothie

Tästä ei välipala enää paremmaksi muutu! Kun tehosekoittimeen heittää lempihedelmäänsä, marjoja, jotain vihreää, hyviä rasvanlähteitä ja hieman jotain proteiinipitoista, on saatu aikaan ravintorikas välipalapommi.

Oma suosikki-smoothieni koostuu tällä hetkellä seuraavista aineksista:

 • 100 g jäisiä puolukoita

 • 1 lehtikaalin lehti

 • ½ banaani

 • 2 rkl riisiproteiinijauhetta

 • sitruunan mehua

 • ½ avokado

 • kauramaitoa

Smoothiet ovat siitä hyviä välipaloja, että niitä voi muokata täysin haluamallaan tavalla. Hedelmät ja marjat voi valita omien mieltymystensä mukaan ja mausteeksi kelpaa sitruuna, lime, kaneli tai oikeastaan mikä tahansa, mikä nyt sattuu itseään kulloinkin miellyttämään. Proteiininlähteeksi sopivat vastaavasti hyvälaatuiset proteiinijauheet, siemenet, maitorahka tai vaikkapa pehmeä tofu. Tässä kohtaa vain mielikuvitus on rajana, joten kehotan sinua rohkeasti kokeilemaan erilaisia raaka-aineita ja sitä kautta löytämään oman suosikkisi.

 • Chia-vanukas

Chia-vanukas eli chia-pudding on oma kestosuosikkini sen helppouden ja vaihdeltavuuden vuoksi. Chian siemenet ovat todellista superfoodia ja toimivat liotettuina hyvänä välipalana. Ne ovat erinomainen omega 3-rasvahappojen lähde ja lisäksi niissä on runsaasti proteiinia, vatsaa hellivää kuitua ja E-vitamiinia. Vanukkaan valmistus tapahtuu lisäämällä siementen joukkoon nestettä (esim. kauramaitoa) ja turvottamalla niitä n. 30 minuuttia. Itse valmistan chia-vanukkaani aina edellisenä iltana, jolloin minun ei aamulla tarvitse tehdä muuta, kuin napata valmis välipala mukaan lounaskassiin.

Tässä oma chia-vanukasreseptini, joka toimii vielä vuosienkin jälkeen:

 • 3 rkl chian siemeniä (luomu!)

 • 2 rkl kaurahiutaleita

 • 1 rkl riisiproteiinijauhetta

 • n. 2 dl kaura- tai kookosmaitoa

 • makeuttajaksi 2 taatelia pilkottuna

 • päälle tuoreita marjoja tai hedelmiä

Sekoita chian siemenet, kaurahiutaleet ja proteiinijauhe huolellisesti kauramaidon sekaan. Lisää joukkoon pilkotut taatelit. Annostele tuoreet marjat tai hedelmät kokonaisuuden päälle ja laita jääkaappiin tekeytymään. Nauti!

Kuten todettu, tässä listassa on vain muutama välipalavaihtoehto. Todellisuudessa välipalamaailman mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja jokaisen kannattaakin aina silloin tällöin päivittää omaa välipalarepertuaariaan ja testata uusia vaihtoehtoja. Maitorahka on toki sekin toimiva valinta, mutta ihmettelen suuresti jos joku lapioi pelkkää rahkaa viikosta ja vuodesta toiseen.

Namaste.

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku
 • Grey Facebook Icon

© Copyright PureBeing 2020.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now