Aseta tavoitteesi oikein

Edellisessä postauksessa tarkasteltiin tavoitteiden tärkeyttä. Sitä, miksi jokaisella tulisi olla jokin tavoite elämässään. Halutessasi pääset lukemaan edellisen postauksen täältä. Tällä kertaa haluan paneutua tavoitteiden oikeanlaiseen asettamiseen. Miten muotoillaan tavoite niin, että se voidaan saavuttaa? Entä minkälainen on hyvä tavoite?

Tavoitteiden asettaminen ei ole pelkkä yhdentekevä prosessi. Tavoitteet tulisikin aina luoda niin, että ne läpäisevät eräänlaisen sisäisen tarkastuksen. Jokaisen tavoitteen on oltava linjassa niin sanotun todellisen minän kanssa, sillä vääristä syistä tai väärin perustein luotu tavoite on joko tuomittu epäonnistumaan tai ei toteutuessaan tee meitä onnelliseksi. Seuraavaksi kuvailen kolme tavoitteiden asettamisen vaihetta, joiden avulla luot itsellesi merkityksellisen ja toteutettavissa olevan tavoitteen.

Tavoitteiden asettamisen ehdot:

1. Positiivisesti ilmaistu.

Kun unelmoit tai mietit haluamaasi, on tärkeää keskittyä siihen, mitä todella haluat saavuttaa. Ilmaise siis itsellesi mitä haluat, älä mitä et halua. Se, että vellot negatiivisuudessa vie sinua ainoastaan kauemmas tavoitteestasi. Mielemme ei nimittäin pysty käsittelemään ”ei”-sanaa, joten aina kun ajattelet: ”En halua olla lihava”, mielesi kuulee ainoastaan sanat ”Haluan olla lihava”. Muista siis tämä ja esitä tavoitteesi mieluummin näin: ”Haluan olla hoikka” tai ”Haluan olla lihaksikas”.

2. Itse alkuun pantu ja ylläpidetty.

Kaikkien tavoitteiden on aina oltava henkilön itsensä alkuun panemia ja ylläpitämiä. Mikäli tavoite tulee ulkoa (vanhemmat, ystävät, puoliso ym.), ei se toteutuessaan tee meitä onnelliseksi. Itse alkuun pantu tavoite on linjassa omien uskomustemme ja arvojemme kanssa ja näin se on myös mahdollista saavuttaa. Mieti siis tarkkaan, onko tämä se, mitä sinä haluat vai annatko mahdollisesti jonkun muun vaikuttaa valintoihisi?

3. Luotu kaikkien aistien avulla.

Kun tiedät mitä haluat saavuttaa, käytä kaikkia aistejasi tämän tavoitteen kirkastamiseen. Miltä tavoitteen saavuttaminen näyttää, kuulostaa ja tuntuu? Käytä mielikuvitustasi hyväksesi ja vie itsesi siihen hetkeen, jolloin olet juuri saanut haluamasi. Tämä on todella tärkeä osa tavoitteiden asettamista, joten käytä kaikkia aistejasi hyväksesi.

4. Nykyisyyteen nivottu.

On tärkeää miettiä tavoitteen yhteyttä nykyhetkeen. Estääkö joku tai jokin nykyisessä tilanteessasi tavoitteen saavuttamiseni? Jos näin on, pyri karistamaan haitalliset elementit nykyhetkestäsi ja vahvista niitä, jotka tukevat tavoitettasi. Kysy itseltäsi, mitä tavoitteen saavuttaminen sinulle antaa. Mitä sen saavuttaminen mahdollistaa? Mistä joudut mahdollisesti luopumaan?

5. Kestävällä pohjalla.

Kun mietit tavoitettasi, pohdi samalla, tuoko se toteutuessaan sinulle onnea pitkällä tähtäimellä. Onko tavoite sinulle todella hyväksi? Entä muille läheisillesi? Loukkaako tavoitteesi jonkun toisen onnea? Miten tavoitteen saavuttaminen vaikuttaa elämääsi?

Kun olet käynyt läpi yllä mainitut tavoitteiden asettamisen ehdot, voit siirtyä niin kutsuttuun S.M.A.R.T –prosessiin. SMART-prosessi auttaa sinua tekemään tavoitteestasi vedenpitävän.

S.M.A.R.T -prosessi

S – Specific and Simple

Mitä sinä oikeasti haluat? Kuvaile haluamasi tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Alitajuntamme ei pidä monimutkaisista kokonaisuuksista, joten yksinkertaista tavoitettasi niin paljon kuin mahdollista.

M – Meaningful and Measurable

Sinun tulee todella haluta tavoitteesi toteutumista ja siksi sen tulee olla sinulle merkityksellinen. Tavoitteen tulee olla myös konkreettinen ja testattavissa oleva. Mistä siis tiedät, että olet päässyt tavoitteeseesi? Mikä elämässäsi on muuttunut? Mikä on toisin? Mistä muut ihmiset tietävät, että olet saavuttanut tavoitteesi?

A – Achievable and As if Now

Tavoitteen tulee olla saavutettavissa. Sinun pitää todella uskoa tavoitteesi toteutumiseen ja nähdä sen tapahtuvan. Kuvittele tavoitteesi, kuin se olisi jo toteutunut.

R - Realistic

Realistinen. Kukaan meistä ei voi saavuttaa sellaista, mikä ei ole fyysisesti mahdollista. Älä kuitenkaan anna tämän rajoittaa itseäsi! Jos esimerkiksi haluat opiskelupaikan huippuyliopistossa, lukihäiriö tai huonot arvosanat lukiossa eivät ole este tavoitteesi toteutumiselle.

T – Timed and Toward

Aseta tavoitteellesi aikataulu. Koska haluat tavoitteesi toteutuvan? Tavoite tulee myös suunnata kohti jotain, mitä todella haluat (ei ainoastaan pois jostain, mitä et halua).

Voimalause

Kun olet luonut itsellesi tavoitteen S.M.A.R.T-prosessin avulla, tulee sinun seuraavaksi kirjata se ylös Voimalauseeksi. Voimalause muodostetaan asettamalla tavoitteen toteutumiselle selkeät raamit ja tarkistuspäivämäärä.

Esimerkiksi:

”On 1.1.2019 ja olen hyvässä fyysisessä kunnossa. Tiedän tämän, koska olen laihtunut 10 kiloa ja juossut puolimaratonin aikaan kaksi tuntia.”

Matti Möttönen

Voimalause viimeistelee tavoitteen asettamisen ja ohjelmoi alitajuntamme tavoitteen saavuttamiseen.

Kun rakennamme tavoitteet oikein, aloitamme samalla matkan kohti unelmaamme. Tavoitteiden asettamiseen on toki olemassa monia erilaisia tapoja, mutta itse koen tämän mallin toimivan parhaiten. Kun otamme täyden vastuun omien haaveidemme ja tavoitteidemme saavuttamisesta ja omistaudumme niille täysin, on kaikki lopulta mahdollista. Uskalla siis unelmoida ja kirjaa tavoitteesi ylös. Tee niistä Voimalause ja katso unelmiesi toteutuvan.

Namaste.

P.S. Postauksen kuvat Myanmarin reppureissulta.

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku