Miten saavutan tavoitteeni?

Olemme nyt käsitelleet tavoitteiden tärkeyttä ja sitä, miten ne kannattaa asettaa, jotta saavutamme ne mahdollisimman helposti. Seuraavaksi keskitymme tavoitteiden toteuttamiseen. Miten tavoitteisiin päästään ja miten ne saavutetaan?

Mikäli haluat todella päästä tavoitteeseesi, ei aina riitä, että vain visualisoit unelmasi ja kirjaat sen ylös. Sinun tulee myös tehdä suunnitelma sen toteutumiselle. Tässä kohtaa haluan jälleen muistuttaa, että me itse vastaamme omasta elämästämme. Näin ollen myös omat unelmamme ja tavoitteemme ovat oman toimintamme varassa. Jos tahdot saada haluamasi (oli se sitten opiskelupaikka, uusi autoa tai timmi kroppa), tulee sinun lähestyä unelmaasi määrätietoisesti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Kun olet varmistanut, että tavoitteiden asettamisen ehdot toteutuvat, vienyt unelmasi läpi S.M.A.R.T-prosessin ja tehnyt siitä Voimalauseen (kts. vanha postaus), on seuraavana vuorossa varsinaisen suunnitelman laadinta. Kaikki tavoitteet vaativat toteutuakseen jonkinlaisen strategian. Joskus alitajuntamme hoitaa suunnittelun puolestamme, mutta yleensä joudumme käyttämään aktiivisista mieltämme suunnitelman luomiseen.

Aikajana

Aikajana on tehokas työkalu, joka auttaa meitä hahmottamaan omaa tulevaisuuttamme sekä menneisyyttämme. Se johdattaa meitä näkemään, minkälaisia askeleita meidän tulee ottaa tavoitteidemme saavuttamiseksi ja antaa meille konkreettisia viitteitä siitä, mitä muutoksia meidän täytyy tehdä, jotta pääsemme tavoitteeseemme. Vastaavasti aikajana auttaa meitä näkemään, mitä kaikkea olemme jo saavuttaneet. Tämä on hyödyllistä varsinkin silloin, kun matka tavoitteeseen on pitkä.

Ihmisillä on erilaisia tapoja hahmottaa aikaa. Voit testata omaa aikakäsitystäsi sulkemalla silmäsi ja kuvittelemalla jonkun tulevaisuuden tapahtuman mielessäsi. Missä näet tulevaisuuden? Onko se edessäsi? Vasemmalla, oikealla vai kenties yläpuolellasi? Entä missä näet menneisyyden? Onko se takanasi? Vasemmalla, oikealla vai alapuolellasi? Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa käsitellä aikaa, mutta kun teemme suunnitelmia tulevaisuutemme suhteen, on tärkeää tiedostaa, missä ja miten oma aikajana kulkee.

Aikajanatyöskentelyyn on olemassa monia eri tapoja, mutta yksi yleisimmistä on sijoittaa oma tavoite suoraan omalle aikajanalle:

  1. Tiedosta, missä oma aikajanasi kulkee. Missä näet tulevaisuutesi?

  2. Kun olet vahvistanut oman aikajanasi sijainnin, voit muotoilla siitä haluamasi näköisen. Käytä mielikuvitustasi hyväksesi. Lisää väriä, kontrastia, ääniä ja tuoksuja – tee siitä niin miellyttävä ja houkutteleva, kuin vain mahdollista!

  3. Aseta aikajanallesi pienet merkit edustamaan tulevia vuosia.

  4. Visualisoi tavoitteesi mielessäsi. Tee siitä elävä!

  5. Sijoita tavoitteesi aikajanallesi. Mieti tarkkaan, missä kohtaa haluat sen sijaitsevan. Voit kokeilla liu’uttaa tavoitetta joko lähemmäs tai kauemmas aikajanallasi. Huomioi, miltä tämä sinusta tuntuu ja aseta tavoite lopulta sinne, missä se tuntuu parhaalta.

  6. Vahvista mielikuvaasi tavoitteestasi. Tee väreistä kirkkaampia ja äänistä selkeämpiä. Kasvata tätä mielikuvaa mielessäsi. Miltä sinusta tuntuu?

  7. Lähde kävelemään kohti tavoitettasi ja kun saavut sen reunalle, astu sen sisään. Huomioi kaikki pienetkin yksityiskohdat. Miltä sinusta tuntuu nyt, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Elä hetkessä täysin, kuin se olisi totisinta totta.

  8. Kun olet valmis, käänny ympäri katsomaan pistettä, josta lähdit liikkeelle. Näe, miten kaikki tielläsi loksahti paikoilleen ja miten lopulta pääsit tavoitteeseesi.

  9. Käänny jälleen ympäri ja katso tulevaisuuteen. Näe, mikä kaikki on sinulle nyt mahdollista.

  10. Käänny jälleen ja kävele takaisin alkupisteeseen.

​Harjoituksen tarkoitus on kirkastaa tavoitetta ja tehdä siitä helpommin lähestyttävä. Jälleen kerran aktivoimme omaa alitajuntaamme ja herättelemme itseämme huomaamaan kaikki ne muutokset, joita meidän tulee tehdä, jotta pääsemme sinne, missä haluamme olla. Mikäli haluat, voit kirjata kokemuksesi ylös ja tehdä itsellesi To Do-listan, jonka avulla lähdet tavoittelemaan haluamaasi. Nyt sinulla on käsissäsi selkeä suunnitelma, joka vaatii vain toteuttajan.

Joskus tarvitsemme apua tavoitteeseen pääsemiseen. Ehkä emme osaa itse hahmottaa, mitä todella haluamme tai ehkä itse suunnitelman luominen tuottaa meille päänvaivaa. Oli ongelma sitten minkälainen tahansa, voi osaava valmentaja olla avuksi, kun tavoittelemme unelmaamme. Mikäli sinusta tuntuu, että kaipaat apua unelmasi toteuttamiseen, ota yhteyttä omaan hyvinvointivalmentajaasi.

Namaste.

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku