Kuinka selvitä joulusta ilman lisäkiloja?

Joulu on rauhan, levon ja herkuttelun aikaa. Ja mikä olisikaan parempi tapa viettää joulua, kuin istua perheen kanssa yhteiseen joulupöytään nauttimaan jouluruoista aina yömyöhään saakka? Kinkku, graavilohi, rosolli, laatikot... Ja ne joulusuklaat... Ja viini! Ah! Mutta kuinka selvitä joulusta ilman niitä kuuluisia joulukiloja?

Itse kuuluun niihin ihmisiin, jotka aloittavat joulun hehkutuksen jo varhain syksyllä (oikeastaan heti, kuin se on suinkin edes etäisesti suvaittavaa ja mahdollista). Rakastan jouluruokaa ja sitä tunnelmaa, mikä joulupöydän äärellä vallitsee. Tänä vuonna joulu ja sen perinneherkut jäävät kuitenkin omalta osaltani välistä, mutta kokosin tähän postaukseen 10 vinkkiä, miten voit nauttia joulusta ilman lisäkiloja.

1. Älä stressaa – joulu on kerran vuodessa vaan (tip tap tip tap). On parempi keskittyä olennaiseen eli nauttimaan yhdessäolosta ja joulun tunnelmasta, kuin kantaa huolta mahdollisista lisäkiloista. Muutaman päivän herkuttelu ei pilaa kroppaasi, mikäli noudatat arjessasi terveellisiä elämäntapoja.

2. Puolet kasviksia – on sääntö myös jouluna. Kun täytät puolet lautasestasi kasviksilla (huom! joululaatikot eivät ole kasviksia!), ei tilaa jää enää kokonaiselle jouluporsaalle.

3. Älä santsaa – jouluruokaa syödään muutenkin niin monta päivää putkeen, että yhden lautasen pitäisi riittää kattamaan jouluruokakiintiösi yhdellä aterialla. Mutta jos on pakko santsata, niin santsaa vain niitä ehdottomia lemppareitasi, joita jäät muuten kaipaamaan koko seuraavaksi vuodeksi.

4. Alkoholia kohtuudella – tämä on varsinainen klisee, mutta sitäkin tärkeämpi. Alkoholi sisältää turhia kaloreita, aiheuttaa elimistölle stressireaktion, kerää rasvaa sisäelinten ympärille ja heikentää unta. Pari lasillista viiniä ruuan kanssa ei maata kaada, mutta tissuttelusta kertyy kiloja yllättävänkin nopeasti. Esimerkkinä: lasi valkoviiniä lounaalla (= 100 kcal), konjakkia kahvin kanssa (= 150 kcal), kaksi punaviinilasillista päivällisellä (= 200 kcal) ja vielä munatoti illalla (= 200 kcal), saunaolutta unohtamatta (= 150 kcal) = 800 kcal. Tämä vastaa jo kahta hyvänkokoista ateriaa!

5. Juo vettä – myös jouluna. Vesi pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja täyttää fyysisesti vatsaa. Nestetasapainokin pysyy näin paremmin tasapainossa, kun ruokajuomana on muutakin kuin jouluolutta.

6. Älä napostele – syö vain, kun on aterian aika. Jätä väliin suklaakonvehtien pihistely ja aterioiden välinen syöpöttely.

7. Liiku – lähde vaikka ulos kävelylle, pulkkamäkeen tai metsään hiihtämään. Jouluna ei tarvitse lähteä salille saakka hikoilemaan, liikkua voi muutenkin. Miltä kuulostaisivat koko perheen jouluolympialaiset, jouluaamun joogahetki tai vaikkapa Tipattomat Tapsan tanssit?

8. Osta vähemmän ruokaa – suunnittele etukäteen, mitä ruokia joulupöydässä tarjotaan ja tee laskelmat sen mukaan. Ei ole maailman loppu, jos yksi 20:stä ruokalajista sattuu loppumaan kesken. Vähempi on enempi.

9. Palaa arkiruokaan ja ateriarytmiin heti joulun jälkeen – välipäivät eivät ole syy jatkaa herkuttelua. Jos ruokaa jäi yli, katso kohta 8. ja pistä loput vaikka pakkaseen valmiissa ateriapakkauksissa.

10. Nauti – salli itsellesi hengähdyshetki ja anna itsellesi lupa nauttia. Salille ja treenaamaan ehdit kyllä joulun jälkeenkin ;)

Namaste.

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku
  • Grey Facebook Icon

© Copyright PureBeing 2020.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now