Takaisin ruotuun loman jälkeen

Lähtikö kesämopo käsistä? Tuliko syötyä liikaa jäätelöä ja kenties juotuakin liikaa? Kiristävätkö housut navan tienoilta..?

Kesä on levon ja loman aikaa. Silloin on lupa nauttia, niin Suomen säästä (joka on tänä vuonna antanut meille parastaan), kuin myös kuuman grillin antimista. Näin kesäkuumalla saattaa herkuttelu kuitenkin helposti riistäytyä käsistä ja liikuntakin jäädä vähemmälle. Syksyn saapuessa sitten havahdutaan viimeinen siihen, että vyötärölle on salakavalasti hiipinyt muutama ylimääräinen kesäkilo. Apua!

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Vaikka olo saattaa olla hieman turvonnut ja vaa'an viisari osoittaa korkeampaa lukemaa, on tilanne korjattavissa muutamalla täsmäliikkeellä.

Jo neljässä viikossa on mahdollista saada näkyviä tuloksia aikaan, kunhan vain pitää järjen päässä eikä lähde mukaan kaiken maailman dietti-villityksiin. Rankat laihdutuskuurit ja quick-fixit eivät pitkällä tähtäimellä palvele ketään ja niillä saa helposti elimistönsä vain entistä pahempaan jumiin. On parempi tehdä pysyvä elämäntapamuutos, kuin turvautua superdietteihin.

Näillä vinkeillä pääset nopeasti takaisin ruotuun ja saat vyötärösi takaisin luonnollisesti ja kroppaasi säästäen.

1. Lisää arkiaktiivisuutta

Ihminen on tehty liikkumaan. Askeleet ovat hyvä mittari, kun puhutaan henkilön arkiaktiivisuudesta. Kesän aikana saattaa päivän aikainen aktiivisuus kutistua hälyttävän pieneksi, mikäli loma vietetään laiturin nokassa. Useampien tutkimusten mukaan hyvänä aktiivisuuden rajana pidetään 10 000 askelta päivässä ja tämä saavutetaankin yllättävän helposti, kunhan vain pysytään pienessä liikkeessä läpi päivän.

Mikäli pystyt liikkumaan työmatkat lihasvoimin, tee se. Jätä auto hieman kauemmas ja kävele loppumatka tai hyppää bussista pari pysäkkiä aiemmin. Jaloittele päivän aikana ja vietä tauot seisten, mikäli istut muuten paikallasi.

2. Järki käteen ruokapöydässä

Ruokailun säännöllisyys on kaiken A ja O. Erilaisia ateriarytmejä ja diettejä on monenlaisia ja kaikille löytyy varmasti omansa, mutta säännöllisyys on silti kaiken perusta. Useimmille sopii ruokarytmi, jossa syödään aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala, mutta olemassa on monenlaisia variaatioita ja omaa kroppaa kuuntelemalla löytyy itselle se sopivin.

Älä kuitenkaan kuihduta itseäsi alle 1300 kilokalorin kuureilla! Aikuinen, normaalipainoinen nainen tarvitsee jo pelkkien elintoimintojensa ylläpitoon tämän verran energiaa ja pudottamalla kalorit turhan alas, lopettaa aineenvaihdunta lopulta toimintansa. Tästä seuraa jojo-laihduttamista, aineenvaihdunnan pysyvää hidastumista, immuniteetin heikentymistä ja kaikkea muuta, paitsi sitä pysyvää painon laskua. (Paasto on sitten asia erikseen, mutta ethän ryhdy siihen ilman kunnollista taustatutkimusta.)

3. Minimoi alkoholin käyttö

Mikäli lomalla tuli tissuteltua tai kumottua useampikin oluttölkki, rajaa alkoholinkäyttö arjen alettua yhteen päivään viikossa. (Ideaalitilanteessa jätä alkoholi neljäksi viikoksi kokonaan pois.) Muista, että alkoholi heikentää untasi ja näin ollen palautumistasi. Jo pari lasia viiniä juuri ennen nukkumaan menoa saattaa pilata unen palauttavan vaikutuksen lähes kokonaan! Lisäksi alkoholi sisältää turhaa energiaa ja kerää ylimääräisiä kiloja vyötärölle nopeammin, kuin ehdit kissaa sanoa.

4. Juo vettä

Vesi virkistää, huuhtelee elimistöä ja antaa aineenvaihdunnalle boostia. Jätä mehut, limpparit ja muut makeutetut juomat kauppaan ja panosta veden juontiin. Mikäli vesi maistuu yksinään tylsältä, heitä vesipulloon esimerkiksi sitruunan paloja, kurkkua, erilaisia yrttejä (basilika on oma suosikkini) tai marjoja. Varsinkin kuumalla säällä on hyvä muistaa juoda vettä säännöllisesti. Yleinen suositus on 1,5 - 3 l päivässä, riippuen omasta kehonpainosta ja hikoilun määrästä. Tunnin liikuntasuoritus lisää vedentarpeen määrää yhdellä litralla. Pidä siis vesipulloa treenikassissa!

5. Päivitä harjoitusohjelmasi

Tauon jälkeen on hyvä aloittaa liikunta rauhallisesti. Lisää tehoja hitaasti, mikäli liikunta jäi lomalla vähemmälle. Näin ehkäiset mahdolliset rasitusvammat ja motivaation latistumisen. Aseta itsellesi tavoite ja päivämäärä sen saavuttamiselle.

Tavoite toimii konkreettisena motivaattorina ja jos siltä tuntuu, hommaa itsellesi treenikaveri, porukka tai personal trainer pitämään sinut tilivelvollisena tekemisistäsi. Tärkeintä on treenin nousujohteisuus, tarkoituksenmukaisuus sekä riittävä kuormitus.

6. Älä lannistu

Vaikka tulokset eivät heti näkyisikään, ei tämä tarkoita, etteikö suunta olisi oikea. Mikäli aineenvaihdunta on pysähtynyt pidemmäksi aikaa, saattaa sen uudelleen käynnistäminen viedä useamman kuukauden. Pysy tiukkana ja muista tavoitteesi! Pystyt kyllä saavuttamaan sen, kunhan et lannistu ja muistat iloita pienistäkin onnistumisista.

7. Lisää väriä lautaselle

Varmista, että syöt joka aterialla kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Ruokalautasesta yli puolet tulisi täyttyä kasviksilla. Ne lisäävät kylläisyyden tunnetta, pitävät sisällään runsaasti vitamiineja, kuitua sekä kivennäis- ja hivenaineita.

8. Vältä "höttöhiilareita"

Erityisesti ruoat, joissa on paljon rasvaa ja sokeria, ovat jenkkakahvojen ja selluliitin parhaita kamuja. Valkoisesta viljasta kertyy helposti lisäkiloja, sillä se varastoituu kehoon sokerin lailla. Satsaa hiilihydraattien laatuun ja valitse lautasellesi valkoisen pastan ja leivän sijasta täysjyvää (mikäli vatsasi sietää viljaa), perunaa, riisiä ja bataattia. Ja niitä kasviksia.

9. Herkuttele kohtuudella

Herkuttelu on ok, mutta ei joka päivä. Yleinen, toimivaksi havaittu sääntö on 80/20, mikä tarkoittaa, että kun syöt 80 % hyvin ja terveellisesti, mahtuu silloin tällöin mukaan myös muutama sattuma. Karkeasti laskettuna tämä tarkoittaa yhtä herkkupäivää viikossa (muistathan silti kohtuuden). Mikäli tarkoituksena on karistaa kertyneet lomakilot nopeasti, jätä kaikenlainen herkuttelu kokonaan pois vähintään kahdeksi viikoksi.

10. Maltti on valttia

Älä hötkyile. On helpompi aloittaa muutamasta muutoksesta, kuin rykäistä koko pakka kerralla uusiksi. Tämä toki toimii joillekin, mutta tutkimusten mukaan pysyvät tulokset saavutetaan pienin muutoksin, pitkällä aikavälillä. Avain onnistumiseen on muodostaa uusia, hyvää tekeviä tapoja, jotka vähitellen korvaavat vanhat, epäterveelliset tavat.

Ovatko huonot elintavat jatkuneet jo pidempään?

Mikäli liikkumattomuus ja huonot elämäntavat ovat jatkuneet pidempään, on syytä pohtia mistä tämä johtuu. Onko elämässäsi ollut isoja muutoksia, jotka ovat johtaneet siihen, ettei omalle hyvinvoinnille ole liiennyt enää samalla tavalla aikaa? Jos näin on päässyt käymään, älä soimaa itseäsi, vaan käännä katseesi tulevaisuuteen ja siihen, miten voit muuttaa tämän hetkisen tilanteen paremmaksi.

Mieti suhdettasi herkkuihin, liikuntaan ja omaan hyvinvointiisi ja pohdi, mihin suuntaan haluat sitä viedä. Huominen tehdään tänään ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

Namaste.

P.S. Mikäli kaipaat muutoksessasi apua, PureBeing tarjoaa tämän kuun loppuun saakka kaikista valmennuspaketeista -10% koodisanalla TAKAISINRUOTUUN.

(Rajoitettu määrä. Ei koske räätälöityjä valmennuskokonaisuuksia.)

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku
  • Grey Facebook Icon

© Copyright PureBeing 2020.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now