Löydä rauha kaaoksen keskeltä

”Vain hipit ja hihhulit meditoi.”

Tämä oli oma järkkymätön käsitykseni meditoinnista vielä muutama vuosi takaperin. Miksi kukaan haluaisi istua hiljaa paikallaan ja mumista jotain käsittämättömiä mantroja päässään tunnista toiseen? Eihän siitä voi syntyä mitään hyvää, tai ainakaan tuottavaa! Kaupanpäällisiksikin saa vain hullun maineen. Not my thing, kiitos vain.

Mielipiteeni kuitenkin muuttui, kun tutustuin joogaan asuessani USA:ssa. Kämppikseni lähestulkoon pakotti minut mukaansa joogatunnille ja mitä tapahtuikaan… Vastoin tahtoaan paikan päälle raahattu suorittaja löysi sisältään rauhaa rakastavan mietiskelijän! Tähän tarvittiin vain hyvä opettaja sekä vaativa jooga-asana, joka vaati 100-prosenttisen keskittymisen.

Keskittyessäni täysillä pysymään asennossa, joka sai hien valumaan otsalta, kehoni tärisemään ja käsivarret kivistämään, havahduin yllättäen siihen, kuinka uppoutunut olin omaan tekemiseeni. En kyennyt muistamaan yhtään samanlaista hetkeä, jolloin olisin ollut yhtä vahvasti läsnä! Tunne oli käsittämättömän vahva ja siinä sivussa unohtuivat niin koti-ikävä Suomeen, kuin myös takaraivossa kummittelevat deadlinet.

Hävettää hieman myöntää, mutta olin niin hämmentynyt ja vaikuttunut tästä flow-tilasta, että silmäkulmaani ilmestyi kyynel. Pyyhin sen nopeasti pois, ettei kukaan huomaisi heikkoa hetkeäni…

Tämä kuitenkin opetti minulle sen, että halusin saavuttaa kyseisen flow-tilan uudestaan ja niin ryhdyin käymään jooogatunneilla säännöllisesti. Viiden USA:ssa vietetyn kuukauden aikana onnistuin vähitellen hiljentämään ajatukseni ja suuntaamaan huomioni käsillä olevaan hetkeen.

Pikkuhiljaa opin hyödyntämään tätä taitoa myös arjessani, kun deadlinet paukkuivat ja stressikäyrät vilkkuivat punaisella. Kuin huomaamatta vahvistin omia läsnäolon taitojani ja aloin ymmärtämään niin omia tunteitani, kuin myös käyttäytymistäni paremmin. Sain käyttökelpoisen työkalun käsitellä kaaosta, jonka hektinen ympäristö sai minussa aikaan.

Myös suorituskeskeisyyteni väheni ja ryhdyin kiinnittämään enemmän huomiota siihen, mikä minusta tuntui hyvältä. Kun ymmärsin olla paremmin läsnä hetkessä, kykenin keskittymään asioihin, joilla oikeasti oli merkitystä. Priorisointikykyni kehittyi. Olin vihdoin ymmärtänyt, mitä meditointi todella tarkoittaa!

Sinäkin saatat meditoida tietämättäsi.

Oletko ehkä kokenut kuvaamaani flow-tilaa esimerkiksi treenin yhteydessä? Tai uppoutuessasi niin syvästi oman intohimosi pariin (oli se sitten maalaaminen, kirjoittaminen tai ohjelmointi), ettet huomaa etkä kuule mitään, mitä ympäristössäsi tapahtuu?

Meditoinnille olennaista on irtautuminen arjesta ja kuluttavista tunteista, kuten kiireestä ja stressistä. Erityisesti työpäivän aikana tapahtuva irtautuminen on korvaamaton osa päivän aikaista palautumista. Tärkeintä on nimenomaan henkisesti irrottautua tekemästään työstä ja se ei välttämättä tapahdu Instagramia selaamalla – varsinkaan, jos työtehtäviin kuuluu sosiaalisen media hallinnointi.

Jokaisen on itse löydettävä se sopivin tapa meditoida eli toisin sanoen palautua. Palautuminen on aina yksilöllistä ja näin ollen ei voida osoittaa yhtä oikeaa keinoa irrottautua ajatuksistaan. Toiselle toimii jooga, toiselle hiljaa paikallaan istuminen ja toiselle jokin aivan muu.

Liikkeen on todettu edistävän ihmisen kykyä olla läsnä ja tyhjentää mieli. Tämän ymmärsin itse joogamatolla hikoillessani. Tällöin palautumisesta tulee niin kutsuttua aktiivista palautumista, kun keho ja mieli yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. Netflix-marathon toimii myöskin ajoittain, mutta epäilen sen tuovan katsojalleen sitä kaivattua flow-tilaa, joka energisoi ja vahvistaa.

Palautumisesta sanotaan, että se on toimintaa tai olemisen tilaa, joka tuo ihmiselle lisää energiaa ja voimavaroja. Se syrjäyttää väsymyksen ja elvyttää rasituksen jälkeen. Palautunut ihminen on energinen, luova ja hyväntuulinen. Omaan korvaan tämä kuulostaa juurikin siltä, mitä meditointi saa ihmisessä aikaan.

Todellisuudessa ihminen palautuu parhaiten, kun löytää itselleen sopivan elämänrytmin, jossa on hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan sekä kuormituksen ja levon välillä. Mikäli tätä palautumista voidaan vahvistaa omalla toiminnalla, niin eikö jokaisen kannattaisi selvittää, mikä ”meditaatiomuoto” tuo itselle ne parhaat tulokset? Itselleni toimii jooga, mutta Sinulle saattaa sopia paremmin musiikin kuuntelu tai metsäkävely.

Namaste.

Viimeisin postaus
Arkisto
Kategoriahaku